Yavuz Sultan Selim, Acemce güzel anlamına gelen Hopa adını vermiştir bu güzel ilçeye. Zamanla değişerek Hopa'ya dönüşmüştür ilçenin adı.
1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi sonunda Ruslar'a bırakılan topraklar içinde yer alan Hopa,1878'de Rize Sancağına bağlanmış, 1883'de ilçe statüsüne kavuşmuş, ancak Şubat 1915'de tekrar Rus işgaline uğramıştır. 14 Mart 1918'de tekrar Türk topraklarına katılan Hopa, 1936'da Artvin'e bağlanmıştır.
Dört mevsim yağışlı olan Hopa'da yazların serin, kışların ise ılık geçtiği bir iklim görülmektedir.
Hopa halkı geçimini çay, fındık, turunçgil, kivi, kara üzüm, mısır, kivi, sebze yetiştirerek tarımdan, hayvancılık, balıkçılık, sanayi ve coğrafi konumu sayesinde turizm ve ticaretten sağlamaktadır.
Hopa yakınlarındaki Kemalpaşa Plajı ve Kopmuş Plajında temiz denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
Yaylaları, hırçın Çoruh Nehri, dağları, ormanları, krater gölleri, zengin fauna ve florası, tarihi kale, cami, kilise ve köprüleri, zengin mutfağı, hareketli müzik ve dansları, ahşap ve taş malzemeli evleri, festivalleri, farklı kültürel ve coğrafi yapısıyla bir yeryüzü cenneti olan Artvin'e bu kadar yakınken tüm bu güzellikleri bizzat yaşamanızı tavsiye ederim.
Hopa mutfağının lezzetli yemekleri olan Laz Böreği, Hamsili Pilav, Kvaneyi, Harhaşiyi afiyetle yiyebilirsiniz bu güzel ilçede.
Rize-Trabzon-Artvin-Ardahan-Kars-Erzurum ve Gürcistan'ı birbirine bağlayan uluslararası karayolunun üzerinde bir kavşak noktası durumunda olan Hopa,Sarp Sınır Kapısı'na 18 km, Artvin'e ise 65 km uzaklıktadır. Kendi aracınızla ulaşabileceğiniz gibi Trabzon ve Artvin otogarından kalkan araçlarla Hopa'ya ulaşabilirsiniz.